Samen leuke dingen doen!

Rondvaart door de stad Groningen

De stad Groningen vanaf het water bekeken ...

Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige Nederlandse provincie Groningen en de grootste kern in de gelijknamige gemeente. De plaats wordt in de provincies Groningen en Drenthe vaak ook kortweg aangeduid met Groningen-Stad of kortweg Stad, ter onderscheiding van de provincie en de historische Ommelanden. De gemeente Groningen had per 1 januari 2018 202.810 inwoners. Het is daarmee veruit de grootste stad van noordelijk Nederland.

Van Groningen zijn geen geschreven stadsrechten bekend. Door zijn relatief geïsoleerde ligging ten opzichte van de opeenvolgende feitelijke machtscentra (Utrecht, Brussel en Den Haag) was de stad historisch gezien vooral op zichzelf en de directe omgeving aangewezen. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Later werd de stad vooral een regionaal marktcentrum. 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd er heftig gevochten in Groningen. Ook ging bij de bevrijding in 1945 een groot deel van de binnenstad in vlammen op.

Tegenwoordig is Groningen een stad met veel gevarieerde handel en industrie. Groningen is daarnaast vooral een studentenstad met ruim 60.000 studenten, van wie bijna 35.000 in de stad wonen (2018).

Een stadsrondvaart in de stad Groningen biedt de gelegenheid de geschiedenis van de stad vanaf het water te bewonderen. Het geeft een heel andere kijk op de middeleeuwse patriciërshuizen, de prachtige bruggen en de vele torens met hun eeuwenoude historie. 

Welkom aan boord! 

Om 13:45 uur vertrekt de boot en om 13:30 uur kan er voor de afvaart ingescheept worden. 

Kosten: € 14,00 (rondvaart van één uur), consumpties voor eigen rekening. 

Plaats: Rondvaartbedrijf Kool, Stationsweg 1012, 9726 AZ Groningen

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.