Samen leuke dingen doen!

Stadswandeling Harlingen

Harlingen is de enige Friese zeehaven stad en kreeg in 1234 al stadsrechten.

Vandaag gaat één van de vijftien vrijwilligers van het Harlinger Stadsgidsenteam ons vertellen over deze prachtige stad.

Wie door Harlingen wandelt, loopt als het ware door een openluchtmuseum. In de binnenstad staan meer dan 500 monumentale panden. Zij herinneren ons aan de bloeiende economie uit het verleden.

De stadwandeling duurt 1,5 à 2 uur.

Na de stadswandeling kunnen we in overleg een gelegenheid opzoeken voor bijvoorbeeld koffie met wat lekkers erbij.

Kosten: stadswandeling € 3,00 per persoon, graag gepast meenemen. Consumpties voor eigen rekening.

Op zondag kun je gratis parkeren in Harlingen.

Plaats:  VVV Harlingen, Grote Bredeplaats 12, 8861 BA Harlingen

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Dagje Stavoren-Enkhuizen met bezoek Zuiderzeemuseum of knooppunten fietsroute (zelf in te vullen)

Vandaag gaan we een dagje naar het historische stadje Enkhuizen.

Eerst varen we met de comfortabele salonboot “Bep Glasius” van Stavoren naar Enkhuizen, vertrek 10:25 uur. Na 80 minuten varen over het IJsselmeer komen we rond 11:45 uur aan in Enkhuizen. Hier heb je de mogelijkheid om naar het Zuiderzee museum te gaan of te gaan fietsen.

Het Zuiderzeemuseum vertelt het verhaal van mensen die vroeger aan de Zuiderzee woon-den. Ervaar het dagelijks leven van voor de afsluitdijk en beleef hoe mensen vroeger rond, met of van de Zuiderzee leefden. Dit is te zien in een binnen- en buitenmuseum. Het binnen- museum is de schatkamer van de Zuiderzee. Hier zijn de vaste tentoonstellingen zoals “reis rondom de Zuiderzee” en de Schepenhal te bezichtigen. In het buitenmuseum wandel je over de klinkerstraat en stap je terug in de tijd! Meer dan honderdveertig historische ge-bouwen uit plaatsen rond de voormalige Zuiderzee. Dit alles is een dorp op zich. Regelmatig zijn er demonstraties van de oude ambachten.

Of je hebt de mogelijkheid om Enkhuizen te verkennen, de stad ademt nog altijd de sfeer van de Gouden eeuw uit. Vele prachtige monumentale gebouwen en verdedigingswerken zijn bewaart gebleven. De Drommedaris, het waaggebouw, de Zuiderkerk en het indruk-wekkende stadhuis. De “boerenhoek” een uitbreiding van de stad met nog herkenbare vestigingswallen toont een landelijk karakter met boerderijen en grachten en kleine brug-getjes. Bij het VVV in Enkhuizen heb je de mogelijk een stadwandeling te kopen. Ook heb je leuke terrasjes om wat te eten of te drinken.

Rond 16:45 uur varen we terug naar Stavoren. Waar wij rond 18:10 uur aanmeren. Op de boot is er de mogelijkheid om wat te eten en/of te drinken. Dit kan eventueel ook bij aan-komst in Stavoren.

Kosten: dagretour boot € 16,20 p.p. / dagretour boot met fiets € 8,00 extra p.p. / ticket Zuiderzeemuseum € 17,00 p.p., voor museumjaarkaarthouders is dit gratis. / combiticket dagretourboot en ticket Zuiderzeemuseum € 26,50 p.p.

Tickets kunnen tevens online gekocht worden via de site van veerboot Enkhuizen-Stavoren

Consumpties voor eigen rekening.

Verzamelen: 10:00 uur bij de haven, Stationsweg 7, 8715 ES Stavoren.

Parkeren gratis: Zuiderzee route, Stationsweg (tennisbanen), 8715 ES Stavoren. Vanaf hier circa 10 min. wandelen naar de haven.

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Herfstwandeling (2 x 5km) Callantsoog door de duinen en op het strand

Vandaag staat er een wandeltocht van zo’n 5 km gepland in de duinen van Noord-Holland. Dit zal zijn in het natuurgebied “Zwanenwater” van Natuurmonumenten, vlakbij Callantsoog.

Het wordt een prachtige wandeling door de duinen. Geniet onderweg van orchideeën, vlinders en vogels.

Tijdens deze wandeling in het Zwanenwater kom je ogen tekort. Je wandelt door een prachtig, gevarieerd duingebied met twee grote meren, vele poeltjes, moerassen en bloemrijke graslanden. Vanuit de observatiehutten kun je vogels spotten. Er broeden maar liefst 80 soorten, waaronder een kolonie aalscholvers en lepelaars.

Na deze wandeling gaan we naar het strand voor een strandwandeling, natuurlijk maken we eerst een stop bij een strandpaviljoen. De lengte van deze strandwandeling kan variëren en zal dan besproken worden.

Vertrek om 11:00 uur vanaf Hajé restaurant Afsluitdijk Zurich. Vanaf hier gaan we met de auto carpoolen om gezamenlijk naar Callantsoog te rijden.

Kosten: 1 à 2 euro entree, gratis voor leden natuurmonumenten. Consumpties voor eigen re-kening. En verder de verdeling van de benzinekosten vanaf Zurich.

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Activiteitenprogramma vanaf november 2019 (winterprogramma)

Vanaf november zal het winterprogramma 2019 op de website zichtbaar zijn. Het winterprogramma loopt vanaf november 2019 tot en met februari 2020.

We hopen je te ontmoeten op één van de activiteiten van de Uitgroep Friesland.