Samen leuke dingen doen!

Herfstwandeling Oranjewoud

Op deze herstdag in oktober gaan we een wandeling maken door het mooie koninklijke groen van Friesland: Oranjewoud. Hierbij kan gekozen worden uit een korte afstand van ongeveer 4 km of een langere afstand van ongeveer 8 km. Na afloop kunnen we nog wat gaan drinken in Hotel Tjaarda.

Ook Friesland heeft koninklijk groen: Oranjewoud. Dit koninklijke bos, bij velen wel bekend,  ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, wandel je over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin.

Kosten: geen, consumpties voor eigen rekening.

Plaats: Hotel Tjaarda, Koningin Julianaweg 98, 8453 WH Oranjewoud  

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Nacht van de Nachtwandeling in Rijs, onder het dak van de sterrenhemel

Schuifel ongeveer anderhalf uur mee door het donkere bos en laat je verrassen door acts, muziek, verhalen en poëzie. Dit jaar is het thema “water” en hierin spelen zowel Friese als Nederlandse acts.

Met de donkere sterrenhemel als dak boven ons hoofd en de majestueuze bomen om ons heen, trekken we er ’s avonds op uit, begeleid door een gids en sporadisch bijgestaan door een olielampje. Onderweg klinkt zachte melodieuze muziek en worden er allerlei verhalen bij elkaar gesprokkeld over dieren, sprookjesfiguren en andere gekkigheden om uiteindelijk “thuis” te komen in de sfeervol verlichte Teatertûn, midden in het bos.

Informatie is te vinden op www.gaasterlandsenatuurweek.nl

Kosten: de wandeling is gratis, eventuele consumpties voor eigen rekening.

Plaats: hoofd ingang Rijsterbos, Marderleane 2, Rijs.

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Gezellig etentje à la carte bij Indiaas restaurant Jamuna in Leeuwarden

Wat is er leuker dan uit eten gaan? Het is een heerlijke manier om jezelf in je vrije tijd te verwennen.

 

Ga met ons mee uit eten naar de Indiase keuken in hartje Leeuwarden.

Bij restaurant Jamuna zul je de originele Indiase keuken treffen met diverse culturele ken-merken van verschillende regio’s uit India. Deze culturele kenmerken combineren verschei-denheid en het karakter van de Indiase keuken als geheel. We gaan genieten van de echte Indiase atmosfeer met mooie muziek, zeer vriendelijke en behulpzame medewerkers.

In de Westerse wereld staat de Indiase keuken bekend om haar “curry’s”. Daarbij word al gauw gedacht aan het ons bekende kerriepoeder en veronderstellen dat daarmee veel ge-rechten in India gekruid worden en hun smaak eraan ontlenen. Het tegenovergestelde is waar. Kerriepoeder zoals wij het kennen wordt in de Indiase keuken niet gebruikt.

In India maakt men zelf veel kruidenmengsels (garam massala) en die verschillen per gerecht en per streek. Vaak wordt het recept alleen overgedragen van moeder op dochter. De kunst om kruiden en specerijen te mengen, waarop de Indiase keuken berust, is al eeuwen oud. Even oud zijn ook de strenge bereidingsvoorschriften die verschillen naar gelang het klimaat, de streek en de religie die in die streek het meest beoefend wordt.

Nieuwsgierig?  We zien je graag bij Jamuna!  

Voor verdere informatie www.jamuna.nl

Kosten: consumpties voor eigen rekening.

Plaats: Jamuna Indiaas Reastaurant, Weerd 26-28, 8911 HM Leeuwarden

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Wandelexcursie (It Fryske Gea) bij het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand

We starten deze wandelexcursie om 10:30 uur bij het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center en lopen langs de schut- en spuisluizen bij het plaatsje Kornwerderzand. De natuurgids van It Fryske Gea vertelt ons over de historie van de Afsluitdijk en over de vismigratierivier die er straks voor moet zorgen dat de vissen weer vrij heen en weer tussen de Waddenzee en het IJsselmeer kunnen zwemmen. We eindigen na zo’n 1,5 uur weer bij het Afsluitdijk Wadden Center, waar we op het dak kunnen genieten van het schitterende uitzicht.

Binnen kan je hierna ook nog de interactieve beleefexpositie bekijken. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van de klimaatverandering en zeespiegelstijging.

In de voorstelling van Aquavista kun je mee op een rondvlucht door de ogen van de grutto. Je zweeft over het achterland van de Afsluitdijk en het IJsselmeer. Aquavista duurt 15 minuten en een ticket hoorvoor kun je bij de balie afhalen en kost € 4,50.

Na afloop kunnen we nog wat eten en drinken in het inpandige restaurant “SKOM” met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Voor meer informatie zie : www.afsluitdijkwaddencenter.nl

Kosten: € 4,00 voor de excursie, gratis voor leden van It Fryske Gea. De toegang tot het Afsluitdijk Wadden Center is gratis, eventuele kosten Aquavista zijn € 4,50. Consumpties voor eigen rekening.

Plaats: Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

 

Grieks specialiteiten restaurant Kreta in Sneek

Waan je even op vakantie op Kreta, proef en beleef het met het door Griekse passie bereide eten.

Aangezien Griekenland altijd een arm land is geweest, werden er simpele en goedkope ingrediënten van het land gebruikt. Tevens waren de gerechten vaak arbeidsintensief om te maken. Ook in Griekenland heeft het “gemaks”eten zijn intrede gedaan, evenals fastfood. Het bij ons bekende gyros is een betrekkelijk nieuw gerecht in de Griekse keuken en heeft vooral onder invloed van het toerisme de traditionele souvlaki gedeeltelijk verdrongen. 

Op deze avond kun je kiezen uit de specialiteiten van de Griekse keuken. Met verse produkten uit zowel de Griekse als de Hollandse keuken.

Kosten: consumpties voor eigen rekening

Plaats: Grieks restaurant Kreta, Prins Hendrikkade 1, 8601 CA  Sneek

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Heb je zin om tweede kerstdag gezellig te gaan bowlen met als afsluiter een heerlijk buffet?

Ga dan mee met de Uitgroep Friesland naar Joure.   

Om vijf uur beginnen we met een uurtje bowlen waarna om zes uur het buffet voor ons klaar zal staan.

We kunnen kiezen uit soep met stokbrood en kruidenboter. Er zullen verder diverse warme en koude gerechten voor ons klaar staan. 

En natuurlijk sluiten we dit af met een dessertbuffet.  

Volg je een dieet? Geef dit dan aan ons door.

Er is plaats voor maximaal 18 personen. Per bowlingbaan 6 personen. Vol is vol.

Kosten: € 30,00 voor bowlen en buffet. Overige consumpties, zoals drinken, voor eigen re-kening. Dit gaat met consumptiemunten. Munten die niet gebruikt zijn, kunnen weer in-geleverd worden.  

Plaats: Party- en Zalencentrum ’t Haske Joure, Vegelinsweg 20, 8501 BA Joure  

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Nieuwjaarsborrel in Grou

Traditie getrouw op de eerste zondag van januari de nieuwjaarsborrel.

Ook dit jaar kun je elkaar een goed nieuwjaar toewensen onder het genot van een drankje.

Als alle goede wensen uitgesproken zijn, kun je genieten van het fingerfoodbuffet. Fingerfoodbuffet is een buffet met allemaal (kleine) hapjes, het bestaat uit zowel koude en warme hapjes. Zoals : brood en boter, olijven, crudité schaal met dipsaus, spiesjes van buf-felmozzarella met cherry tomaat, Fryslâner kaas met garnering, Friese droge worst, canapé met carpaccio, canapé met gerookte zalm, spiesje van parmaham met meloen, mini soepjes, saté spiesjes, albondigas (gehaktballetjes met tomatensaus), quiche, mini loempia’s en bladerdeeghapjes.

Kosten : € 18,00 voor het fingerfoodbuffet, overige consumpties voor eigen rekening.

De eerste twee rondjes worden je aangeboden door de Uitgroep Friesland.

Plaats: Het Theehuis, Meersweg 9, 9001 BG Grou 

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

“Ik hou van Holland” in De Westereen

Weet jij het juiste tv-fragment te raden, of de zanger van dat bekende liedje? 

Kun je de Nederlandse woorden moeiteloos correct spellen, of weet je de juiste persoon te raden aan de hand van enkele omschrijvingen? 

Dit soort vragen kunnen allemaal onderdeel uitmaken van  “Ik hou van Holland”. 

“Ik hou van Holland” bestaat uit o.a. de volgende rondes: spellingsronde, rijtjeshuis, goed of fout, volgende twee, hoeveel, BN’ers raden en het rad van fortuin.

Welk team weet het meeste van Nederland ?

Het spel wordt gecombineerd met koffie/thee en oranjekoek, nootjes , 2x warme hapjes en 1x koude hapjes en vrij drinken.

Kosten: € 26,75

Dit bestaat uit € 11,75 voor het spel “Ik hou van Holland” en € 15,00 voor de consumpties.

Deze spelmiddag wordt met minimaal 15 personen gespeeld. Indien er geen genoeg opgaves zijn, zal deze middag geannuleerd worden.

Plaats : Old Dutch, Noarderstasjonsstrjitte 52-54, 9271 CL De Westereen.

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Dropping in Oudemirdum

Vooraf is er de mogelijkheid om gezellig met elkaar te eten in hotel Boschlust, à la carte. Na het diner gaan we in groepjes naar enkele “duistere oorden” in de Gaasterlandse bossen. Met een kaart en speciale aanwijzingen moeten we onze weg weer terug vinden naar hotel Boschlust.

Noormaal gesproken geen probleem, maar het kan ’s nacht behoorlijk spoken in de bossen. Gelukkig zijn bij eerdere droppings alle deelnemers weer terug gekomen. Zal dat ook deze keer gebeuren?

Informatie: www.hotelboschlust.nl

Je kunt kiezen tussen dropping of diner of beide (dropping en diner).

Eten à la carte om 18:00 uur en dropping vanaf 20:30 uur.

Kosten: € 5,00 (dropping van circa 1,5 uur), diner en andere consumpties voor eigen rekening.

Plaats: Hotel Restaurant Boschlust, De Brink 3, 8567 JD  Oudemirdum

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Tafelbarbecue in Leeuwarden

Vanavond zijn we niet afhankelijk van het weer. We kunnen namelijk op deze avond barbecueën in weer en wind. De bbq is namelijk een tafelbarbecue.

We gaan genieten van drumsticks, spareribs, hamburgers, kipfilet piri-piri, runder peperbiefstuk of gemarineerde varkensfilet met pesto kruiden. Er zijn drie soorten salades, namelijk huzaren-, aardappel- en/of pastasalade. Twee soorten rauwkost, maar ook : kom-kommer, tomaat, courgette, röstirondjes, ananas, sla en dressing. Drie soorten sauzen en natuurlijk ontbreekt het stokbrood met kruidboter niet.

Kosten: € 18,75. Overige consumpties, zoals drinken of een nagerecht, voor eigen rekening.

Plaats: Restaurant De Grote Wielen, Bûtlan 1, 8926 XH  Leeuwarden

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.