Samen leuke dingen doen!

Etentje bij Surinaams eetcafé Ken in Sneek

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de bevolking van Suriname afkomstig is uit nagenoeg alle werelddelen. De Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaanse (India), Afrikaanse, Javaanse (Indoniesië), Chinese, Hollandse, Joodse, Portugese en Indiaanse.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de Surinaamse keuken veel gereichten kent; de verschillende bevolkingsgroepen zijn vervolgens elkaars gereichten en ingrediënten gaan gebruiken en  Beïnvloeden waaruit weer nieuwe Surinaamse gerichten ontstonden ondere: roti, bami en nasi.

Dus als je van Surinaams eten houd of wil uit proberen, is dit de uitgelezen mogelijkheid om je smaakpupillen te laten verwennen. 

Het concept voor vanavond is een twee uur durende : “all you KEN eat”. 

www.eetcafeken.nl 

SWADISH KHANA! NJANG SWIETIE! EET SMAKELIJK! SLAMAT MAKAN!

Kosten: € 19,60 (exclusief drankjes).    

Plaats: Surinaams eetcafé Ken, Graaf Adolfstraat 37-1, 8606 BT  Sneek    

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Tweede paasdag: brunch bij restaurant De Drie Provinciën te Een West

Pasen doorbrengen met de Uitgroep. Ontspannen tafelen, bijpraten en natuurlijk lekker eten…

Bij Restaurant De Drie Provinciën kunnen we van 11:30 tot 14:00 uur genieten van een Paasbrunch met o.a. voorjaarssalade, goed gevulde runderbouillon, ovenverse broodjes en croissants met een ruime keuze aan hartig en zoet beleg. Fries suikerbrood en natuurlijk paasbrood. Een vleeskroket, gemengde salade en een gevuld eitje. Verder is er onbeperkt koffie, thee, melk en jus d’orange. We sluiten de brunch af met een mousse van perzik en abrikoos, slagroom en geroosterde amandelen.

Vanzelfsprekend kan de brunch aangepast worden voor diëten en vegetariërs.

Na afloop van de brunch kun je op eigen gelegenheid de omgeving verkennen. Naast het restaurant ligt Het Mandeveld (It Mandefjild); een gevarieerd natuurgebied met historische bezienswaardigheden, zoals een oude handelsweg en een plaggenhut. De Landweer (oude verdedigingswal) loopt langs het restaurant de camping op.

Kosten: € 20,75.

Plaats: Restaurant en Camping De Drie Provinciën, Bakkeveenseweg 15, 9343 TB  Een West

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Vandaag gaan we Friesland beleven vanaf het water. We verzamelen ons om negen uur in Heeg voor een sloepentocht.  

De tocht zal gaan via Woudsend en door de Luts. Bij de Wyldemerk kunnen we de benen even strekken. Dan varen we via Koudum naar Hindeloopen. In het elfstedenstadje kunnen we dan een wandeling maken. Via Workum en Gaastmeer varen we weer terug naar Heeg en zullen rond 17:00 uur aanmeren in Heeg. 

Aangezien we op het water zitten is het verstandig, afhankelijk van het weer, warme en comfortabele kleding aan te doen. 

Nemen jullie zelf koffie/thee en iets te eten mee voor onderweg ?

Kosten: € 160,00 voor een sloep voor 8-10 personen (er zijn 2 sloepen gereserveerd). Consumpties voor eigen rekening.   

Plaats: Ottenhome Heeg, it Butlan 2, 8621 DV  Heeg     

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

E-Scooter/Solextour door Gaasterland

Wij gaan toeren door Zuidwest Friesland op een E-scooter, een elektrische scooter, of op een solex.

De E-scooter staat voor: weinig lawaai, geen uitstoot en stijlvol rijden. Ecologisch, energiezuinig en efficiënt.

We starten met koffie of thee en Fryske dúmkes, daarna volgt een korte uitleg over de Escooter/solex en de route. Vervolgens gaan we 2,5 uur door Gaasterland toeren. Ondertussen genietend van de mooie omgeving.

Er zijn 10 E-scooters beschikbaar, daarom gaan we bij meer dan 10 opgave’s halverwege de route wisselen van E-scooter of solex. 

Voor meer informatie zie www.solexsloten.nl 

Kosten: €27,50 voor huur van een E scooter of solex (inclusief koffie/thee met Fryske dúmkes.

 Plaats: Solex verhuur Sloten, Jachtlustweg 45, 8561 AC  Wijckel

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Vaartocht door het Nationaal park Lauwersmeer

In de vroegere Lauwerszee is er sinds 1969 van alles gaan groeien en bloeien. Door de diverse ecologische ontwikkelingen zijn er ruim 40 jaar na de afsluiting van het gebied onder andere allerhande soorten watervogels te zien zoals lepelaars en diverse zwanen, roofvogels als kiekendieven en diverse arenden. Maar ook koningspaarden en Schotse hooglanders die hier als grazers zijn ingezet. Beleef aan boord deze prachtige reis van verleden naar heden en ondervind hoe de natuur zich nog steeds ontwikkeld.

Tijdens deze vaartocht vertelt de kapitein over de historie van het gebied maar ook over alle flora en fauna die er onderweg te zien zijn.

Gedurende de vaartocht is er de mogelijkheid om drinken en versnaperingen te kopen aan boord. 

Voor meer informatie zie www.lauwersmeer.nl 

Verzamelen om 13:00 uur, vaartocht van 13:30 tot 16:00 uur vanuit Oostmahorn.

Denk bij het parkeren om een blauwe parkeerschijf, deze kun je hier maximaal 4 uur gebruiken. 

Kosten: € 12,50 voor een 2,5 uur durende vaartocht. Consumpties aan boord voor eigen rekening. Aan boord kan contant of met pin betaald worden.   

Plaats: Rondvaartbedrijf Lauwersmeer, Oostmahorn 29, 9133 DT  Anjum 

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Stappen (15 km) langs de hunebedden van Havelte

Stappen tussen heide en hunebedden, dorpen en weilanden. Havelte is een unieke locatie en wordt niet voor niets de Parel van Drenthe genoemd. Een dorp vol verrassingen en bijzonderheden die meerdere zintuigen weet te prikkelen tijdens de wandeling. 

Happen en stappen: 3 gangen, 2 restaurants, 1 mooie omgeving.

We starten deze dag met een lekker kopje koffie/thee met gebak. Na ontvangst van de wandelroute wandelen we het eerste gedeelte van de tocht met als tussenstop Golfclub Havelte waar een smakelijk soepje voor ons klaar staat. Daarna wandelen we het tweede en laatste gedeelte van de wandelroute en eindigen weer bij De rand van Havelte waar een lekker lunchgerecht geserveerd word. 

Kosten: € 21,95.

Leden die zich opgeven voor “happen en stappen” zijn verplicht dit te betalen. De rekening wordt door de Uitgroep vooruit betaald, bij opgave ontvang je de bankgegevens om het bedrag over te maken op rekening van de Uitgroep.  

Plaats: De rand van Havelte, Wandelbosweg 10, 7971 AK  Havelte

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Traditiegetrouw mag de bbq niet ontbreken op het programma. Dit jaar staat de bbq voor ons klaar bij eetcafé de Meerpaal in Earnewoude.

Voor op de bbq kun je kiezen uit bbq worstje, hamburger, kipsaté, varkenssaté en een karbonade. Ondertussen kun je genieten van stokbrood met kruidenboter of een huzarensalade. Er is tevens een uitgebreid saladebuffet. Er worden frites geserveerd. En voor bij het vlees kun je kiezen uit diverse sauzen of satésaus.

Aangezien het restaurant direct in het Nationaal park de Alde Feanen ligt, zou je van te voren nog een mooie wandeling kunnen maken. Of een kano kunnen huren. Wellicht kun je een oproep plaatsen op de mailgroep.

Kosten: € 16,50, consumpties voor eigen rekening.

Plaats: eetcafé de Meerpaal (op camping It Wiid), Kooidijk 10, 9264 TP  Earnewoude.

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Fietstocht vanuit Appelscha

Nationaal Park het Drents-Friese Wold is een heerlijk wandel- en fietsgebied. We fietsen ongeveer veertig tot vijftig kilometer door dit bijzondere grenspark tussen Drenthe en Friesland. 

Er zijn nog maar weinig plaatsen in Nederland waar we zo'n groot aaneengesloten gebied vinden als in het Drents-Friese Wold. Er is een enorme afwisseling, van droge stuifzanden tot natte stukken veen en heide, een ideaal gebied voor natuur- en rustzoekers. 

Afhankelijk van het weer fietsen we een route door bossen, langs het Apemeer en het Olde- en Snoekveen. Via schelpenpaadjes fietsen we langs vele poelen met in totaal acht vennetjes. Men noemt deze route ook wel de Vennentocht. 

Eventueel fietsen we ook nog naar Diever. 

Er is een lange fietstocht van ongeveer 40 km die start om 12:00 uur. Wil je wel fietsen, maar is 40 km te ver? Er is tevens een kortere tocht van ongeveer 20 km, welke start om 14:00 uur. 

Na een mooie dag op de fiets kan er door de liefhebber nog een pannenkoek gegeten worden bij het pannenkoek restaurant “de Appelsche Hof” in Appelscha.  

Kosten: € 8,50 fietsverhuur, consumpties (zoals pannenkoek eten) voor eigen rekening  

Plaats: Kramer Fietsverhuur, Boerenstreek 12, 8426 BP  Appelscha 

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Rondvaart door de stad Groningen

De stad Groningen vanaf het water bekeken ...

Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige Nederlandse provincie Groningen en de grootste kern in de gelijknamige gemeente. De plaats wordt in de provincies Groningen en Drenthe vaak ook kortweg aangeduid met Groningen-Stad of kortweg Stad, ter onderscheiding van de provincie en de historische Ommelanden. De gemeente Groningen had per 1 januari 2018 202.810 inwoners. Het is daarmee veruit de grootste stad van noordelijk Nederland.

Van Groningen zijn geen geschreven stadsrechten bekend. Door zijn relatief geïsoleerde ligging ten opzichte van de opeenvolgende feitelijke machtscentra (Utrecht, Brussel en Den Haag) was de stad historisch gezien vooral op zichzelf en de directe omgeving aangewezen. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Later werd de stad vooral een regionaal marktcentrum. 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd er heftig gevochten in Groningen. Ook ging bij de bevrijding in 1945 een groot deel van de binnenstad in vlammen op.

Tegenwoordig is Groningen een stad met veel gevarieerde handel en industrie. Groningen is daarnaast vooral een studentenstad met ruim 60.000 studenten, van wie bijna 35.000 in de stad wonen (2018).

Een stadsrondvaart in de stad Groningen biedt de gelegenheid de geschiedenis van de stad vanaf het water te bewonderen. Het geeft een heel andere kijk op de middeleeuwse patriciërshuizen, de prachtige bruggen en de vele torens met hun eeuwenoude historie. 

Welkom aan boord! 

Om 13:45 uur vertrekt de boot en om 13:30 uur kan er voor de afvaart ingescheept worden. 

Kosten: € 14,00 (rondvaart van één uur), consumpties voor eigen rekening. 

Plaats: Rondvaartbedrijf Kool, Stationsweg 1012, 9726 AZ Groningen

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.

Dagje naar het Waddeneiland Schiermonnikoog

Wie van kleinschaligheid en rust houdt, zal gecharmeerd zijn van Schiermonnikoog. Het eiland van de “grijze monniken”.

Het is het kleinst bewoonde Waddeneiland met één dorp en rust omdat er geen autoverkeer op het eiland is, dus je kunt er naar harte lust wandelen of fietsen. Ook kun je met de bus het eiland verkennen. Er zijn prachtige brede stranden, vele soorten planten en bloemen.

Een leuke bezienswaardigheid is de Wassermann bunker, nu een mooie uitkijktoren op het  hoogste punt van Schiermonnikoog. Of de twee enorme onderkaken van een grote walvis die herinneren aan de walvisvaart, en de tijd van Willem Barentsz. 

We verzamelen ons om 9:00 uur bij de veerboot terminal in Lauwersoog. De veerboot vertrekt om 9:30 uur. Terugvaart is om 19:30 uur. De overtocht duurt circa 45 minuten. 

Fietsverhuur is mogelijk bij aankomst op de veerdam van Schiermonnikoog. 

Zie website: www.fietsenverhuurscheirmonnikoog.com (vooraf online te boeken).

Kosten: veerboot € 16,25 (retourticket), parkeren: € 6,00 per auto per dag. Consumpties voor eigen rekening.   

Plaats: Zeedijk 11, 9976 VM  Lauwersoog      

Lijkt het je leuk om een keer mee te gaan? Vul je gegevens in bij LID WORDEN.